KEMPEN 5S DI SMA NILAI

March 11, 2016

sekolah menengah agama nilai, kempen 5s, apakah itu 5s, salam, sayang,sopan, sapa, senyum

SEKOLAH MENENGAH AGAMA NILAI

KEMPEN 5S DI SMA NILAI

Assalamualaikum, kempen 5S di Sekolah Menengah Agama Nilai (SMAN). Kempen ini anjuran bersama Badan Dakwah, Panitia Agama Islam dan Unit Bimbingan dan Kaunseling SMA Nilai yang dilancarkan pada 26 februari-25 mac 2016. Apa itu 5S?
  1. Salam
  2. Sapa
  3. Sayang
  4. Sopan
  5. Senyum
sekolah menengah agama nilai, kempen 5s, apakah itu 5s, salam, sayang,sopan, sapa, senyum

Jumaat baru-baru ini dayah dan guru praktikal USIM telah mengedarkan risalah mengenai kempen 5S yang dianjurkan. Antara pengisian yang ada didalam risalah tersebut adalah hadis berkenaan salam.

·                     Pernah datang seorang lelaki kepada Rasulullah SAW lalu mengucapkan kepadanya ‘Assalaamu’alaikum’. Salamnya dijawab dan dia pun duduk, lalu Rasulullah SAW bersabda: ‘Sepuluh’. Sebentar kemudian, datang pula lelaki lain kepadanya lalu mengucapkan, ‘Assalaamu’alaikum warahmatullah’. Rasulullah SAW menjawab salamnya itu sementara dia duduk, lalu Rasulullah SAW bersabda: ‘Dua puluh’. Akhirnya, datang seorang lelaki sambil mengucapkan ‘Assalaamu’alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh’, lalu Rasullullah SAW menjawab salamnya, maka dia pun duduk. Rasulullah SAW bersabda: ‘Tiga puluh kebajikan (pahala). (HR Abu Daud dan At Tirmidzi)


sekolah menengah agama nilai, kempen 5s, apakah itu 5s, salam, sayang,sopan, sapa, senyum

Setiap hari jumaat, SMAN akan ada jadual SUMUR dimana semua pelajar dan guru akan berada didalam surau. Setiap kali itu, akan ada pengisian rohani. Jadi dalam waktu SUMUR itu telah diedarkan risalah kempen 5S. Gambar diatas berkaitan demo kempen 5S. salam, sapa, sayang, sopan dan sopan.

sekolah menengah agama nilai, kempen 5s, apakah itu 5s, salam, sayang,sopan, sapa, senyum
antara risalah yang diedarkan
Okey la korang, lepas ni kita sama-sama amalkan kempen 5S yer walaupun kita tak bersekolah di SMAN. Hehe sebabnya kempen ni sangat membantu kita dalam berkomunikasi antara masyarakat. betul tak? jumpa lagi korang dalam next entri dan semoga berbahagia selalu.

barakALLAHufikum

Anda Juga Mungkin Meminati

1 comments

  1. teringat zaman sekolah.. mmg banyak program macam ni. sama samalah kita amalkan insya Allah. :D

    ReplyDelete

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklumterima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum