Daun Ketapang rawat ikan sakit

February 11, 2015

 Daun Ketapang rawat ikan sakit  


Salam petang rabu semua, moga dalam keadaan di redhai ALLAH. Tadi tengah sedap wasep dengan team Exchange Feed Blog tetiba terkeluar pasal ikan laga yang mati.  Sedih kot kalau ikan yang kita jaga lama then tetiba mati
meraung macam mana sekali pun ikan tu x kan hidup balik..betul x? so kepada sesiapa yang nak tahu cara macm mana nak jaga ikan laga kasi hidup lama dan sihat walafiat, boleh la try tips ni. Ini pun tips mak dayah yang kasi. Ia la, anak saudara semunya nak bela ikan tapi nak mak su jaga, macam mana tu? hehe by the way, setakat ni sudah berbulan juga la ikan ni hidup dekat rumah..bebel x berhenti-henti meh kita kasi tips sikit.

Daun Ketapang rawat ikan sakit, adkdayah,
gambar ihsan en google
x sempat den nak snap gambar daun ketapang, so cari dekat pak cik google jer. Kepada sesiapa yang belum tahu apa itu daun ketapang, ni la rupanya yer. Pokoknya selalu tepi-tepi jalan yang besar, tinggi dan rendang.

Ambil 2/3 helai daun ketapang rendam dalam air sehari semalam sampai air dia bertukar warna.
dayah nampak warnanya koko tapi mak cakap warna merah..ikot lah warna apa pun..huhu

Lepas tu, keesokkan hari masukkan air kedalam akuarium. Dengan izin ALLAH, ikan yang kita jaga tu akan sihat dan senang dijaga.
 
Daun Ketapang rawat ikan sakit, adkdayah, ikan laga

Daun Ketapang rawat ikan sakit, adkdayah, ikan laga
 

Rasanya setakat itu saja tips yang dayah boleh kongsikan setakat ini. Moga dapat membantu semua.
 
BarakALLAhufikum

Anda Juga Mungkin Meminati

21 comments

  1. Dayah, ikan emas tak perlu ke buh ayaq daun ketapang ni ??/ nice sharing dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan mas x pasti pula kak ana..thanks =)

      Delete
    2. Huhuhu kak ana kalau ltak kat ikan mas kot2 jadi lagu lain plak huhuhu

      Delete
    3. jangan silap amik daun ketum plak..haha

      Delete
  2. Bagus tips ni utk mereka yg suka bela ikan...

    ReplyDelete
  3. Menarik ni..bolen cuba untuk ikan Akif yang dua ekor tu nanti hehehehe..tq dayah..arz moha mana ..meh sini tgk daun ketapang ni haaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..mana arzmoha ni..meh kenal daun ketapang meh

      Delete
  4. menarik ni . tapi dah lama tak bela ikan . dulu ada la . hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bela nnti bole la guna tips ni =)

      Delete
  5. nice sharing..kak anis xbela ikan lagi..sebab banyak mati dulu..huhu

    ReplyDelete
  6. baru tau ada petua ikan sihat dgn daun ketapang.. ilmu baru. Tq.

    ReplyDelete
  7. ohh baru tahu. heheh. rumah akak tak penah bela ikan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh la bela sekor dua =)

      Delete
  8. Memang pnh dgr petua ni, tp xkenal daunnya mcm mn. Huhuuu

    ReplyDelete
  9. ooow. mcm ni rupe daun ketapang yg dayah cakap tuu . baru tahu .

    ReplyDelete
  10. nak beli Daun Ketapang dgn poslaju malaysia sila SMS/whatapps +60175522128.

    ReplyDelete

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklum



terima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum