3rd Day : Misi Kembara dan Tautan Hati di Bumi Guilin China

February 10, 2015

 
3rd Day : Misi Kembara dan Tautan Hati di Bumi Guilin China | Salam isnin semua :) semua dah baca ke 1st day and 2nd day trip ke bumi Guilin? ada yang dah ada yang belum? its ok, kepada yang belum baca boleh baca dekat entry sebelum ni yer, kepada yang sudah baca, meh kita sambung entry kita kepada hari ketiga.
Macam biasa wake up call pukul 6.30 then berkumpul pukul 7 dekat lobi and bergerak ke kedai makan pukul 7.30. Kedai makan yang berdekatan dengan hotel ni memang terbaik, kenapa? sebab pagi hari ketiga ni kami dihidangkan mee tarik / mee buatan sendiri oleh tauke kedai dan mee dia betul2 sedap dan paling penting x berminyak macam mee segera yang kita beli dekat kedai.
dijah, adkdayah, u3p, giso, usim, guilin, china, mee tarik, breakfast
muka x sabar nak makan mee tarik 

 tapi yang paling penting, dayah minta green tea tapi dapat hot water sedangkan kawan yang lain dapat green tea T_T kawan2ku sudah2 la gelakkan nasib kawanmu ini..huhu
adkdayah, giso, u3p, usim, mee tarik, guilin, china
ni la rupa mee tarik yang terbaik tu
 
dijah, adkdayah, u3p, giso, usim, guilin, china, mee tarik, breakfast
ni gambar time dinner tau, bersama anak tauke kedai jangan confius pula, nape la tudung i warna lain,,hehe
ok lepas makan, kami balik ke hotel sebab nak check out then balik ke Guilin. Sebelum balik tu kami meneruskan misi kembara dan tautan hati  di Qianjing Muslim Village untuk melawat Qianjing Mosque dan orang2 kampung muslim dekat sana. Macam biasa kami membantu apa yang diperlukan dan memberi sedikit sumbangan kepada ketua kampung. Ini disebabkan, Qianjing Mosque dalam proses pembinaan, kami membantu apa yang diperlukan atas nama saudara seislam. Sekali lagi kami ahli u3p membawa nama USIM dan Malaysia di Qianjing Mosque. 

adkdayah, u3p, usim, giso, guilin, china
bersama masyarakat muslim di Qianjing, ni la masjid yang sedang dibina

Dr nik, kak hana, kak jem, atiq, dijah, adkdayah, nadia, adilah, u3p, usim, giso, guilin, china
lunch time

ini dekat bangunan yang belum siap, berdekatan dengan masjid juga. Pembangunan yang sedang dilakukan serentak, masyarakat kampung sangat mengalu-alukan kedatangan kami dan mereka menyediakan makan tengah hari, walaupun dalam yang serba kekurangan tambah2 bangunan yang tidak mempunyai tingkap dan paling penting saat ini suhu 4'c tambah dengan hujan dan berangin tetap tidak menjadi masalah kepada kami untuk menghargai apa yang masyarakat muslim disana sediakan kepada kami. sebab tu korang boleh nampak keseronokkan mendapat kepanasan haba  dapur gas tu ha..hehe
ok lepas selesai misi di sana, kami bertolak ke Local Tea House . Dimana  di tea house ni kami dapat mengenali pelbagai jenis tea dan paling penting dapat mngetahui jenis2 tea yang sesuai untuk penyakit tertentu dan disana kami bersama muslim care malaysia yang mana turut menyertai dalam pasukan ini adalah Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani.

local tea house, muslim care, adkdayah, u3p, usim, giso, guilin
dipintu masuk Local Tea House
ustaz dusuki, adkdayah, u3p, usim, muslimcare, giso, china, guilin
ustaz dusuki bersama muslimcare malaysia
lepas dah selesai lawatan, kami bertolak balik ke kedai makan di Guilin yang sebelum ni dayah pernah cerita dan kami meneruskan jelajah di Zhengyang Pedestrian Street . dekat jer dengan kedai makan tu rupanya, tapi yang palin x best adalah bukan tempat shopping yang kami idamkan..huhu boleh dikatakan tempat ni mahal2 juga la, so kami pusing2 and selfie je la..
wadi, hanif, fatin, wani, adkdayah, zhengyang pedestrian street, u3p, giso, guilin, china, usim
muka2 x de barang nak beli so tambah dengan kaki selfie..haha
selepas meronda dengan xde benda yang nak mencarinya, kami balik ke kedai makan dan menjamu selera. Then lepas tu kami balik check in hotel dan rehat sampai pukul 9 dan semua turun ke lobi untuk seisi pencerahan dengan MuslimCare Malaysia

seisi perkenalan dengan MuslimCare Malaysia adalah saat yang x boleh dilupakan, bayangkan kita bercakap dengan orang2 hebat. Rasa macam tengah interview pun ada, by the way team MuslimCare Malaysia memang sporting habis. Ok lepas seisi tazkirah dan perkenalan, MuslimCare Malaysia dengan berbesar hati telah menyumbangkan seikit sumbangan kepada misi kami di Guilin, China. Terima kasih kepada teamMuslimCare Malaysia.
 
MuslimCare Malaysia, adkdayah,u3p, usim
selesai semua, then apa lagi..masuk rehat kan badan la..esok macam biasa, wake up call pukul 6.30 then berkumpul pukul 7 dan bergerak ke next location pukul 7.30.

masa itu emas maka hargailah setiap detik masa yang kita lalui..moga jumpa lagi yer semua..tunggu next entry yer..

barakALLAHufikum

Anda Juga Mungkin Meminati

17 comments

  1. bw
    http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/2015/02/latest-update-nuffnangers-who-recently.html

    ReplyDelete
  2. eh ada lagi esoknya...wah panjang masa kat sana, anak tokey pom ensom belako..haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..ank toke ensem sngt..hehe

      Delete
    2. hnsem..bole kenal..hahahah :P

      Delete
  3. seronok Dayah muda-muda dah merasa ke negara orang,Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  4. sedap x makanan kat sane?hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan dia biasa2 jer tapi yg mee tarik tu memg terbaik la..huhu

      Delete
  5. Wah bestnya dapat kenal tempat orang..
    #Cik Candy singgah follow ye (=

    ReplyDelete
  6. Wah bestnya dapat kenal tempat orang..
    #Cik Candy singgah follow ye (=

    ReplyDelete
  7. bestnya dapat pergi negara orang

    ReplyDelete
  8. salam cik dayah..saya student usim, nk tnya bagaimana cara kita nk buat kolaborasi dgn NGO seperti muslim care dalam program giso kita ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..awk bole hubungi saya melalui email kakcikdayah@gmail.com disana saya boleh ceritakan sepenuhnya :) terima kasih

      Delete

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklum



terima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum