SIAKAP TIGA RASA
July 28, 2015
SIAKAP TIGA RASA
yang ni dayah buat masa buka puasa ahli keluarga dayah bulan puasa lalu |
Bahan-bahan untuk memasak Siakap Tiga Rasa
ikan siakap 1 1/2kg
3/4 nenas (nak guna kiub yg dlm tin pun boleh)
2 biji tomato
1 biji carrot
1 1/2 senduk sos tiram
1 senduk sos cili
1 senduk sambal tumis
garam
kunyit
2 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inchi halia
2 tankai daun sup
minyak nak tumis
Cara-cara Penyediaan Siakap Tiga Rasa
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
2. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Pastikan semua bahagian dilumur rata.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan halia, bawang merah dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos, sos tiram. Kacau sebentar.
6. Masukkan tomato, nenas, dan carrot.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup.
Selamat mencuba..dah cuba nanti kongsi dengan dayah yer..nak tengok jadi ke tak =)
barakALLAHufikum
8 comments
memang mudah tapi pcl tak terbuat lagi...satu lagi kerisauan melanda bila masak sedap makan pon bertambah ...pcl nak kurangkan makan nasi, makan lauk lebih tak apa..thnks dayah resepi menarik dan mudah.
ReplyDeletei likee it..
ReplyDeletebestnya siakap 3 rasa
ReplyDeleteSedapnye dayah, nyum nyum..
ReplyDeletememei sedap Dayah :)
ReplyDeletesedapnya.. lama xmakan :)
ReplyDeleteSedapnyaa oii :)
ReplyDeletesedapnye siakap
ReplyDeleteKomen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.