Resepi : Cendol Simple

January 28, 2014

hai semua..wahh tengok effect bloom yang dayah buat dekat gambar ni..nampak terliur x?hehe walaupun x letak efect bloom rasa cendol ni still tip top tau..made in sungai petani kedah..hehe semalam lepas merengek x sudah dekat mak..gara-gara bulan 12 hari tu dayah x balik rumah tapi abang no 2 balik..so, mak buatkan cendol untuk diorang..ini x adil !! so paksa-paksa mak then tara...siap cendol ni untuk makan petang tadi..hehe..tu pun selepas make agreement dengan mak..of course la..mak suruh anak dara dia ni tolong dia and belajar cara buat cendol..nanti senang x payah suruh dia wat dah =,=' i know la mak your trick..huhuhu
by the way x kisah pun..asalkan mak buat kat adik yer..
so seperti yang dijanjikan dekat page kanvaskehidupanku so terjadilah entry ni..meh jom ramai-ramai kita usha cara buat cendol yang senang giler ni..(tapi maaf yer gambar tengah buat x de..mak x suka anak dia asyik duk tangkap gambar time masak t_t)
lets start !!

bahan-bahannya :
 
cendol (yang hijau2 tu la)

  1. 1 cup beras yang sudah direndam semalaman
  2. 9 helai dauan pandan
  3. sedikit kapur makan
  4. 1 gelas air panas
 
air / kuah cendol
 
  1. pati santan
  2. gula merah
 
cara membuatnya :
 
cendol
1- kisar beras yang kita rendam semalaman..contohnya kita nak buat hari ni..so semalam kita sudah rendam beras yang sudah siap kita basuh..
2- kisar daun pandan yang siap dipotong
3- tapis beras dan daun pandan yang kita kisar tadi
4- masukkan air beras dan air pandan tadi dalam kuali then masakkan ia..
5- ambil kapur then masukkan dalam air..kacau biarkan dia sebati then masukkan sekali dalam kuali.kapur tu gaka-agak la..bila kita sudah bau air kapur tu..so cukup dah la yer
6- masakkan kan dia..gaul and jangan biarkan dia hangus..gaul tanpa henti..kalau dia berketul2 masukkan sedikit air panas..so kita sudah boleh adjust kita punya cendol dekat situ..kacau sampai la masak
7- slow api then ambil cendol tadi dan tekankan dengan acuan dia..x kisah la acuan macam mana asalkan dia bole keluar macam yang kita beli tu..tapi tekankan dia agar masuk dalam air sejuk..
8- so bila kita tekan tu..bawah tu kita prepare la bekas yang berisi air..

air/kuah cendol

1- masukkan santan dan air gula kedalam ais batu then kacau dan ikut kemanisan masing2 yer
2- masukkan cendol yang sudah siap then siap untuk dimakan

munking korang tengok macam susah..,tapi bila sudah buat..serius cakap..mudah giler..so kepada sesiapa yang x faham boleh tanya dekat page kanvaskehidupanku ok semua..dayah harap korang dapat la belajar cara buat cendol ni yer..
selamat mencuba 
 
barakALLAHufikum

Anda Juga Mungkin Meminati

0 comments

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklum



terima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum