GANJARAN PUASA HARI ASYURA

November 13, 2013


ﻋﻦ ﻋﺎﺋﺸﺔ ﺭﺿﻲ اﻟﻠﻪ ﻋﻨﻬﺎ، ﻗﺎﻟﺖ: ﻛﺎﻧﺖ ﻗﺮﻳﺶ ﺗﺼﻮﻡ ﻋﺎﺷﻮﺭاء ﻓﻲ اﻟﺠﺎﻫﻠﻴﺔ، ﻭﻛﺎﻥ ﺭﺳﻮل اﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ اﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻳﺼﻮﻣﻪ، ﻓﻠﻤﺎ ﻫﺎﺟﺮ ﺇﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ، ﺻﺎﻣﻪ ﻭﺃﻣﺮ ﺑﺼﻴﺎﻣﻪ، ﻓﻠﻤﺎ ﻓﺮﺽ ﺷﻬﺮ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﻗﺎﻝ: «ﻣﻦ ﺷﺎء ﺻﺎﻣﻪ ﻭﻣﻦ ﺷﺎء ﺗﺮﻛﻪ»

Daripada Aisyah RH berkata: adalah orang quraisy berpuasa hari Asyura' pada zaman Jahiliah dan adalah rasulullah saw berpuasa juga. Dan apabila hijrah ke madinah baginda terus berpuasa dan menyuruh kami berpuasa hari asyura'. Apabila difardukan ramadan, baginda bersabda: barangsiapa ingin puasa asyura atau pun tidak dipersilakan. HR Muslim.

ﻋﻦ ﻣﻌﺎﻭﻳﺔ ﺑﻦ ﺃﺑﻲ ﺳﻔﻴﺎﻥ ﺳﻤﻌﺖ ﺭﺳﻮﻝ اﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ اﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻳﻘﻮﻝ - ﻟﻬﺬا اﻟﻴﻮﻡ - «ﻫﺬا ﻳﻮﻡ ﻋﺎﺷﻮﺭاء، ﻭﻟﻢ ﻳﻜﺘﺐ اﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻜﻢ ﺻﻴﺎﻣﻪ، ﻭﺃﻧﺎ ﺻﺎﺋﻢ، ﻓﻤﻦ ﺃﺣﺐ ﻣﻨﻜﻢ ﺃﻥ ﻳﺼﻮﻡ ﻓﻠﻴﺼﻢ، ﻭﻣﻦ ﺃﺣﺐ ﺃﻥ ﻳﻔﻄﺮ ﻓﻠﻴﻔﻄﺮ»

Daripada muawiyah bin sufyan RH aku mendengar rasulullah saw bersabda pada hari ini (hari asyura): hari ini adalah hari asyura, Allah tidak mewajibkan puasa pada hari ini tetapi aku berpuasa pada hari ini. barangsiapa ingin puasa asyura, puasalah. Barangsiapa yg tidak berhasrat utk puasa dipersilakan. HR Muslim.

عن ﻋﺒﺪ اﻟﻠﻪ ﺑﻦ ﻋﺒﺎﺱ ﺭﺿﻲ اﻟﻠﻪ ﻋﻨﻬﻤﺎ، قاﻝ: ﺣﻴﻦ ﺻﺎﻡ ﺭﺳﻮﻝ اﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ اﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻳﻮﻡ ﻋﺎﺷﻮﺭاء ﻭﺃﻣﺮ ﺑﺼﻴﺎﻣﻪ ﻗﺎﻟﻮا: ﻳﺎ ﺭﺳﻮﻝ اﻟﻠﻪ ﺇﻧﻪ ﻳﻮﻡ ﺗﻌﻈﻤﻪ اﻟﻴﻬﻮﺩ ﻭاﻟﻨﺼﺎﺭﻯ ﻓﻘﺎﻝ ﺭﺳﻮﻝ اﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ اﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ: «ﻓﺈﺫا ﻛﺎﻥ اﻟﻌﺎﻡ اﻟﻤﻘﺒﻞ ﺇﻥ ﺷﺎء اﻟﻠﻪ ﺻﻤﻨﺎ اﻟﻴﻮﻡ اﻟﺘﺎﺳﻊ» ﻗﺎﻝ: ﻓﻠﻢ ﻳﺄﺕ اﻟﻌﺎﻡ اﻟﻤﻘﺒﻞ، ﺣﺘﻰ ﺗﻮﻓﻲ ﺭﺳﻮﻝ اﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ اﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ.

Daripada ibnu Abbas RH berkata: tatkala rasulullah saw berpuasa dan menyuruh kami berpuasa hari asyura' lalu baginda diberitahu bahawa hari asyura adalah hari yang diagungkan oleh yahudi & kristian. Baginda bersabda: jika datang tahun depan kita akan puasa pada 9 (& 10) muharam. Belum sampai tahun depan rasulullah saw pun wafat. HR Muslim


ﻋَﻦْ ﺃَﺑِﻲ ﻗَﺘَﺎﺩَﺓَ، ﺃَﻥَّ اﻟﻨَّﺒِﻲَّ ﺻَﻠَّﻰ اﻟﻠَّﻪُ ﻋَﻠَﻴْﻪِ ﻭَﺳَﻠَّﻢَ ﻗَﺎﻝَ: «ﺻِﻴَﺎﻡُ ﻳَﻮْﻡِ ﻋَﺎﺷُﻮﺭَاءَ، ﺇِﻧِّﻲ ﺃَﺣْﺘَﺴِﺐُ ﻋَﻠَﻰ اﻟﻠَّﻪِ ﺃَﻥْ ﻳُﻜَﻔِّﺮَ اﻟﺴَّﻨَﺔَ اﻟَّﺘِﻲ ﻗَﺒْﻠَﻪُ»

Daripada Abi qatadah RH sesungguhnya Rasulullah saw bersabda: puasa hari asyura, aku mengharapkan agar Allah menghapuskan dosa setahun sebelumnya. HR Termizi.

Berdasarkan hadis2 yg sahih di atas menunjukkan kepada kita bahawa puasa asyura pada awal islam ianya diwajibkan sehinggalah difardukan ramadan... selepas itu ianya menjadi suatu amalan sunat yg diamalkan oleh nabi dan diberi pilihan kepada sahabat untuk diamalkan atau tidak. Ada pun fadilatnya bagi yg berpuasa akan dihapuskan dosa2nya setahun sebelumnya dan ianya amalan yg tidak pernah ditinggalkn oleh nabi saw sehingga baginda wafat. Hasrat baginda ingin berpuasa pada 9 & 10 muharam utk mukholafah (tidak menyerupai) yahudi & kristian. Wallahu a'lam..

Selamat berpuasa hari Asyura' pada Rabu & Khamis, 13 & 14 Nov ini. semoga dihapuskan segala dosa2 kita setahun yang lepas. ALLAHUAKBAR !! kita terlalu beruntung menjadi umat Nabi Muhammad S.A.W..terlalu mudah untuk menghapuskan dosa dan menerima ganjaran pahala yang melimpah..marilah kita sama2 berebut ganjaran yang diberikan =)
SUMBER

Anda Juga Mungkin Meminati

0 comments

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklumterima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum