Apa itu Talasemia

March 21, 2015

 
THALASSEMIA @ TALASEMIA

Apa itu Talasemia

Assalamualaikum.. korang, ingat lagi x cerita derma darah yang dayah cerita semalam. Haa..sebenarnya dayah x cerita habis pun,,hehe simpan sikit kan..so meh nak cerita, pagi rabu tu sebelum derma darah, ada talk tentang THALASSEMIA @ TALASEMIA yang disampaikan oleh Dr Zainab Binti Kusiar dari Hospital Seremban.

Dayah kongsikan sedikit ilmu yang dayah dapat yer dalam talk tersebut. Talasemia (bahasa Inggeris: Thalassaemia) adalah penyakit kecacatan darah (sumber wiki). Pembawa genetic Talasemia di Malaysia 3-5% so ratio dia lebih kurang 1 : 20 di Malaysia. Jarang jumpa tapi still ada. Jangka hayat bagi penghidap penyakit Talasemia adalah 10-12 tahun.

Rawatan untuk pesakit THALASSEMIA @ TALASEMIA

-          Transfusi darah
-          Chelation therapy
-          Bone marrow transplant.

Itu serba sedikit yang dapat dayah kongsikan, sebenarnya banyak lagi penerangan tentang THALASSEMIA @ TALASEMIA tapi faham2 lah malas nak taip panjang2 takut korang boring..huhu

So lepas dayah dengar serba sesikit tentang THALASSEMIA @ TALASEMIA terus dayah daftar nama untuk membuat pemerikasaan. So dayah sudah, anda bila lagi? =)

THALASSEMIA @ TALASEMIA Apa itu Talasemia Rawatan untuk pesakit THALASSEMIA @ TALASEMIA http://kanvaskehidupanku.blogspot.com/ adkdayah u3p usim pusat kesihatan usim

Moga jumpa lagi di next entry dalam keadaaan sihat sejahtera yer semua.

barakALLAHufikum

Anda Juga Mungkin Meminati

19 comments

  1. Tahniah Dayah,bertambah ilmu setiap hari..

    ReplyDelete
  2. hai Dayah :)
    Kak Eny from EFG.. dh follow dayah :D

    ReplyDelete
  3. dulu2 ada dengar juga pasangan nak nikah wajib ambik ujian Talasimia ni.... tapi lepas tu senyap je... ermmm.. bila difikir-fikir balik, elok juga kalau diwajibkan tu... just sebagai persediaan... kan...? hehehehehee..... ;p

    rindu kawan2 EFG.... bila boleh join balik..?*

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..sekarang pun rasanya ada kot ujian talasemia ni

      Delete
  4. Sekarang, pasangan yang nak berkahwin wajib buat thalassemia test ni kan?

    ReplyDelete
  5. nauzubillah. tak check lagi kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi cepat kc..check cepat..haha

      Delete
  6. Terima kasih dayah ..sudi share info ini,.

    ReplyDelete
  7. best info. new learning. hihi. macehhhh

    ReplyDelete

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklum



terima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum