Tak malu

January 03, 2016

Assalamualaikum
Apabila kita jatuh sakit, teringat parent dekat kampung, kenapa? Sebab parent dekat kampung adalah ubat yang paling mujarab saat anak-anak perantauan jatuh sakit. Jatuh sakit sebab apa? Sebab dah lama tak balik kampung, sibuk dengan pelbagai urusana duniawi. Ini baru belajar, nanti kerja tak tahu la macam mana pulak.

Rindu serindunya,

Rasa kalau mak masak nasi putih dengan ikan goreng pun dah jadi makanan yang paling sedap seantero dunia. Tak malu ke sebab rindu rumah? Tak la, nak malu buat apa, rumahku syurgaku kan. Nak malu sebab tak sekaya orang lain? Bagi dayah, keluarga adalah harta yang paling bermakna yang tak boleh kita beli guna wang ringgit.

Malu?

Tak ada istilah malu untuk ungkapkan perkataan rindu kepada keluarga sendiri sebab keluarga kan satu-satunya yang tidak akan tinggalkan kau bila mana susah dan saat kesempitan. Thats my family being. 

barakALLAHufikum

Anda Juga Mungkin Meminati

1 comments

  1. Kenapa perlu malu bila rindu dengan ibubapa dan keluarga? Bahkan nak merindui para pendidik dan teman-teman seperjuangan pun tidak perlu malu, kan? Kita hanya boleh malu bila tak dapat membahagiakan orang tua kita.

    ReplyDelete

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklumterima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum