Fenomena Ice Bucket Challenge

August 25, 2014

 
Apa khabar semua? sihat alhamdulillah..sebenarnya sudah lama dayah nak siapkan entry ini semenjak viral Ice Bucket Challenge dekat facebook lagi..artis2 kpop yang dayah minat pun sudah ramai yang ambik part dalam Ice Bucket Challenge..antaranya ahli2 Super Junior eunhyuk,donghae, leeteuk, siwon, ryeowook.. setakat ni yang dayah tahu itu jer..ok apa itu Ice Bucket Challenge?
 
Apa itu Ice Bucket Challenge?
 
 Ice Bucket Challenge adalah untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang penyakit ALS di mana peserta yang mengambil bahagian harus disiramkan ketulan ais ke tubuhnya lalu mencabar 3 orang lain untuk melakukan hal yang sama. Jika sesiapa yang dicabar tidak melakukannya, mereka harus menyumbangkan  $100 ke yayasan ALS. 
Apa itu ALS?

ALS (Amyotrophic lateral sclerosis) adalah  penyakit neurodegeneratif progresif yang mempengaruhi sel-sel saraf di otak dan sumsum tulang belakang. ALS dapat menjangkit 2 orang setiap 100.000 populasi global.Oleh itu Ice Bucket Challenge ini dilakukan kerana untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang penyakit ALS ini..kesejukan yang dialami peserta yang disiram ketulan itu adalah sama dengan derita pesakit ALS ini.
 
Menteri kita dekat Malaysia ni yang mengambil bahagian ialah  YB Khairy Jamaluddin.. bagi pendapat dayah pula..bagi yang beragama islam tu boleh melakukan tapi dengan syarat lelaki sahaja..bukan sebab apa..dayah rasa macam x elok pula kalau perempuan yang lakukan..cuba kita fikirkan..perempuan yang disimbah sebaldi ais akan jadi apa? terdedahlah aurat2 yang sepatutnya kita tutupi..sesuatu benda yang kita lakukan pasti ada pro and con dia..sebelum mencuba sesuatu baik kita nilai baik buruknya dulu..itu semua pendapat dayah la..dayah bukan seorang alim ulama tapi dayah hanya memberi pendapat :) moga bermanfaat kepada kita semua..
meh dayah kongsikan gambar2 suju oppa dayah yang ikut Ice Bucket Challenge
eunhyuk and donghae super junior
 eunhyuk and donghae super junior ( my best shipper )

leeteuk super junior
 leeteuk super junior ( my leadernim )

siwon super junior
 siwon super junior

ryeowook super junior
ryeowook ( my baby oppa )
 
 barakALLAHufikum

Anda Juga Mungkin Meminati

0 comments

Komen anda adalah peransang untuk terus menulis, terima kasih.

Amaran

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cdngan @ komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam @ jelik dgn niat utk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut @ mengganggu org lain dgn @ tanpa mendedahkan identitinya adlh suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya
harap maklumterima kasih semua yang melawat blog dayah yang x seberapa ni..sayang korang ketat2..jangan lupa support blog dayah ni ye. dilarang copy and paste apa2 yang di dikeluarkan oleh dayah tanpa kebenaran.paling penting. Terima kasih harap maklum